Oskoruše: Zaboravljeno voće puno vitamina

Foto: Teglica.ba - Nataša Tadić

Oskoruša se teško pronalazi jer se voćka teško razmnožava. Dosta se koristi u pripravljanju narodnih lijekova. Oskoruša je dugovječna drvenasta i listopadna voćka koja može narasti do 20 i više metara.

Zbog sočnih i ukusnih plodova te dekorativnog stabla ubraja se u voćke, premda je šumari smatraju šumskim drvetom. Plodovi oskoruše predstavljaju osvježavajuće te zdravo i ljekovito voće, budući da sadržava minerale te vitamin A i C.

Plodovi se koriste tek kada prezriju te su tada sladunjavog ili kiselkastog okusa te ukusne arome.  Često se koriste za preradu u vina, džemove i marmelade, za sušenje i pripremanje rakije.

Posebno su cijenjeni sušeni plodovi, od kojih su se pripremali ljekoviti čajevi za razne namjene. Ovo izuzetno ljekovito voće preporučuje se za reguliranje rada žuči, jetre, ćelija mozga kod kojih poboljšava memoriju i povećava koncentraciju, a poboljšava i cjelokupan rad živčanog sistema. Plod je dobar i za reguliranje varenja i crijevne peristaltike, odnosno rad crijeva. Sprječava zatvor i anemiju, a koristi se i za jačanje organizma i srca. Prija i dijabetičarima, jer sadrži minimalne koncentracije saharoze.

U nekim krajevima ovu voćku smatraju i snažnim afrodizijakom, dok žene vjeruju da je korisna u periodu trudnoće.

scroll to top