Pripremamo zimnicu: Kiseli krastavci

Ilustracija

Sastojci
5 kg kornišona
5 l vode
1 l sirćeta
3 kašike mirođije
lovorov list
6 kašika šećera
6 kašika soli
biber u zrnu
1 vinobran

Priprema

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocijede pa ih uspravno poredajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lovorov list, jedan cvijet mirođije i malo bibera u zrnu.

Zatim slijedi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomiješajte, dodajte so i šećer, dobro promiješajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i miješajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

scroll to top