Organizovan trening za senzoričare meda

U organizaciji Pčelarskog društva ”Nektar” Tuzla i Veterinarskog zavoda Tuzla održan je Trening senzoričara meda, kome je prisustvovalo 20 polaznika iz Bosne i Hercegovine te država regije (Hrvatska, Srbija).

Moderator, predavač i voditelj treninga je bila Selma Kunić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije sa dugogodišnjim iskustvom vođenja panela senzoričara u svrhu kontrole kvalitete i razvoja raznih prehrambenih proizvoda, a inače ocjenjivač pčelinjih proizvoda.

Ovakav jedinstven trening u BiH iniciran je potrebom kvalifikovanja odabranih ocjenjivača u svrhu formiranja panelista tokom ocjenjivanja meda, a u sklopu Međunarodnog sajma ”MEDENA” Tuzla čiji je organizator PD ”Nektar” Tuzla.

Inače senzorska procjena je znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira reakcije onih karakteristika hrane i tvari koje se zapažaju osjetilima vida, mirisa, okusa, dodira i sluha. Generalno senzorsku analizu koristimo kod razvoja novih proizvoda, kontrole kvalitete, poboljšanja proizvoda, promjene sastava proizvoda, usporedbe sa konkurentnim proizvodima, te utvrđivanja razlika kvalitete proizvoda između šarži istog.

Za razliku od hemijskih, fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza koje su objektivne, senzorne analize se apriori označavaju kao subjektivne. Stoga da bi se senzorne analize mogle smatrati objektivnim, neophodno je između ostalog da ih izvode provjereni i uvježbani ocjenjivači.

Naime, kako bismo se riješili preferenci i pristranosti panelista, u vezi sa ocjenjivanjem uzorka, potrebno je provoditi školovanje i trening odabranih ljudi. Inače prednosti panela u ocjenjivanju uzoraka proizvoda je veća sigurnost ocjena, bolja ponovljivost ocjenjivanja te izbjegavanje odstupanja ocjena.

Koncept Treninga senzoričara je imao tri faze, u skladu sa ISO normama iz grupe Senzorne analize, i to: Faza 1: predavanje o senzorici, upoznavanje sa panelom tokom sajamskog ocjenjivanja te testiranje čula (okus, miris, vid – testovi identifikacije). Faza 2: upoznavanje sa raznim vrstama meda na poznatim uzorcima (30 uzoraka) – memorisanje karakteristika i upoznavanje sa specifičnim uzorcima (rijetke vrste, uzorci sa anomalijama i specifičnostima). Faza 3: testiranje na nepoznatim uzorcima meda.

Ovaj nivo i svi budući nivoi treninga postati će sigurno praksa budući da PD ”Nektar” Tuzla gradi brend sajma ”MEDENA” Tuzla puno desetljeće, a u sklopu kojeg je ocjena uzoraka pčelinjih proizvoda te samo u prethodnoj godini je u takmičarskom dijelu ocjenjeno 925 uzoraka iz 25 zemalja svijeta, navode organizatori ovog događaja.

scroll to top