Nova sorta maline sa prinosom od 25-30 tona po hektaru

Enrosadira je remotantna ( dvorodna) sorta maline, veoma prinosna, krupnih, svijetlocrvenih plodova, prijatnog ukusa i duže trajanja plodova u svježem stanju.

Ovo je srednje bujna sorta maline sa prilično uzdignutim izdancima, kojima se lako manipuliše.

Sadnja izdanaka obavlja se u jesen ili proljeće, uglavnom na razmaku 0.3 x 2 metra ( što je oko 15.000 sadnica po hektaru). Ukoliko se sadi u visokim plastenicima, preporuka je razmak 0.25 m x 1.6 m ( oko 25.000 sadnica po ha), za maksimalno iskorišćenje prostora.

Preporuka je da se izdanci vezuju u špalir sa tri  žice, i sa 4-5 žica za naslon, zbog velike količine roda koji je potrebno održati što dostupnijim za ubiranje. Na jesen, po završetku branja, izdanci se prekrate do zemlje i sklone sa parcele, ili se ostavljaju za proljeće, vezujući u špalir 3-4 komada  po dužnom metru, u kom slučaju pristižu za branje u maju. Nakon završenog branja se prekrate stari, a u međuvremenu izbijaju novi izdanci, koji daju plodove od kraja jula pa do kasne jeseni.

Enrosadira posjeduje odličnu tolerantnost na bolesti. Preporučuje se sadnja do 1000 m nadmorske visine jer na većim nadmorskim visinama kasno pristiže na branje i značajno se smanjuju prinosi, izuzev ukoliko se radi proizvodnja u visokim plastenicima koji će ubrzati rast i produžiti sezonu branja.

Ova sorta sazrijeva krajem jula i traje do kasne jeseni, odnosno do prvih mrazeva, a u plastenicima do decembra. Na proređenim prošlogodišnjim izdancima uz intenzivnu ishranu može se ostvariti proljetno branje, koje je oko 60 % od količine jesenjeg branja.

Na taj način, početak ubiranja bio bi krajem maja na otvorenom,  ili početkom maja u visokim plastenicima.

Enrosadira ima veoma krupne plodove, prosječne mase 7 grama, kompaktnog je oblika, sjajne svijetlocrvene boje i veoma dobrih skladišnih osobina u svježem stanju. Ukus ploda je izrazito prijatan, blagokiseo i veoma sladak sa posebno izraženom aromom.

Ukoliko se obezbijedi sortno čist, certifikovani i zdravstveno ispravni sadni materijal, za sada uvozom licenciranih sadnica iz Italije, uz adekvatno izabrano zemljište, i uz primjenu svih agrotehničkih mjera, u prosječnoj godini, u punom rodu može se obezbijediti prinos 25-30 t po hektaru. U intenzivnoj proizvodnji u proljetnom i jesenjem branju prinosi mogu i preći 40 t/ha.

Proizvodnja u visokim plastenicima sa bočnim provjetravanjem osigurava prinose preko 45 t/ha, uz visok kvalitet plodova, ana taj način i visoku cijenu i siguran plasman.

Enrosadira je tražena sorta maline u svijetu za svježu i konzumnu upotrebu, posebno isporučenom u malim pakovanjima. Plodovi mogu biti svježi do 12 dana na temperaturi od 2-4°C . Odlično podnosi transport na udaljenija tržišta. Uz dobru organizaciju berbe, moguće je brati za 20-30 % brže od drugih sorti, jer su plodovi veoma dostupni za branje.

(Agro savjet)

scroll to top