Greške pri kuhanju krompira, izbjegnite ih i biće ukusniji

Definitivno je najrasprostranjenija namirnica na svijetu, a zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovjek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica posjeduje.

A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati kako da se sačuva i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbjegnete ove tri najveće greške.

Kuhanje oguljenog i isječenog krompira

Kuhan sa korom, krompir uspijeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen cijeli ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.

Kada ne možete da izbjegnete guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica bjelančevina.

Zamrzavanje jela s krompirom

Svjež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suhim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se spriječiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrijednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što prije ukloniti.

Podgrijevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrijavamo, jer nakon zagrijevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrijavanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija bjelančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrijanog obroka, ali svakako to treba da izbjegavate.

Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob.

scroll to top