Naučnici otkrili pet najboljih namirnica koje će vam pomoći da usporite starenje

Svi znamo da treba da se hranimo zdravije. Poboljšanje prehrane smanjuje rizik od niza bolesti, jača imunitet i podržava razvoj mozga.

Novo istraživanje je pokazalo da bi vam uključivanje određenih pet namirnica u svoje obroke moglo pomoći da živite duže, piše The Sun.

Naučnici iz SAD-a otkrili su da konzumiranje cjelovitih žitarica, voća, povrća bez škroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja može pomoći u smanjenju rizika od nekih smrtonosnih stanja, održavajući vas živim duže.

Autor studije Linh Bui s Univerziteta Harvard rekao je: “Ova zdrava biljna hrana povezana je i s niskim rizikom od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, rak crijeva, dijabetes, moždani udar itd.”.

Istraživači su analizirali ishranu i zdravstvene rezultate preko 100.000 učesnika više od tri decenije. Otkrili su da su oni koji su jeli više vegansku ishranu, jedući gore pomenutu hranu, imali 15 posto manje šanse da umru od raka ili srčanih bolesti.

Ista grupa je također imala 20 posto manji rizik od smrti od neurodegenerativnih bolesti poput demencije i 50 posto manji rizik od smrti od respiratornih bolesti.

U međuvremenu, oni koji su konzumirali manje biljne hrane i više neveganske hrane, kao što su meso i jaja, imali su veću vjerovatnoću da će završiti s hroničnim bolestima.

Voće i povrće dio su uravnotežene prehrane i mogu vam pomoći da ostanete zdravi. Ne samo da sadrže dobar izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalijum, već su i odličan izvor vlakana, koja održavaju rad crijeva.

Neškrobno povrće, poput šparoga, kupusa i špinata, sadrži manje ugljikohidrata i kalorija u odnosu na svoje škrobne parnjake, ali je i dalje puno nutrijenata.

To znači da možete jesti velike porcije povrća bez škroba bez unosa dovoljno kalorija da biste dobili na težini.

Slično tome, integralne žitarice, poput smeđe riže, zobenih pahuljica i integralnog hljeba, osiguravaju obilje vlakana, vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.

Studije su pokazale da žitarice mogu smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe i pistacije, dobar su izvor proteina. Dok nezasićena ulja, kao što su maslinovo ulje i avokado, sadrže dobre masti i druge nutrijente koji pružaju zaštitne efekte protiv srčanih bolesti i dijabetesa.

Jaja su bogata proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i jedinstvenim antioksidansima. Međutim, neke studije sugeriraju da podižu loš holesterol u krvi što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Savjetuje se da ne jedete više od tri jaja dnevno.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top