Za vikend u Sarajevu VI Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Za vikend će u Sarajevu 20. i 21. novembra u u hotelu Hollywood biti održan VI Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Kongres se ove godine održava pod konceptom ”APITURIZAM” usmjerenom na uvezivanju i promociji turizma, pčelarstva i apiterapije.
Program kongresa sastojati će se od predavanja, poster prezentacija i panel diskusije.
Učesnici kao predavači su eminentni univerzitetski profesori  i eksperti iz područja pčelarstva, apiterapije, tehnologije, farmacije, medicine, agronomije, nutricionizma  te predstavnici pčelarskih organizacija i institucija.
Prezentiranjem znanja i iskustva na Kongresu nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini ali i kompletnoj regiji.
Polazi se i od činjenice da pčelarska djelatnost može poboljšati kvalitet života i umanjiti siromaštvo u ruralnim područjima te smanjiti migracije stanovnistva, a to su nesumnjivo prioritetni ciljevi društva. S tim u vezi, pčelarskoj proizvodnji je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje osiguranja kvalitete ali i povećanje efikasnosti i učinkovitosti.
Naučnu relevantnost kongresa daju:
• broj univerzitetskih profesora iz zemlje i inozemstva koji su do sada učestvovali,
• broj naučnih i stručnih objavljenih radova koji su se do sada prezentirali na Kongresu,
• renome Zbornika koji je citiran u znanstvenim bazama,
• fakulteti, instituti i Zavodi koji su davali doprinos organizaciji radu Kongresa i
• referentnost učesnika pokazuju njihova imena i biografije kao i citiranost.
Uključivanje u rad Kongresa nesumnjivo predstavlja doprinos razvoju  bolje budućnosti i stvaranje uslova za bolju kvalitetu života u ruralnim područjima.
scroll to top