Simptomi reumatoidnog artritisa uključuju bol, ukočenost i otok. Kad krenu hladni dani, osobe koje pate od ove bolesti žale se na snažnije simptome čiji je zajednički imenitelj upala.
Uz terapiju koju je propisao ljekar, jedno od rješenja za ublažavanje bolova je i promjena ishrane. Naime, gojaznost je faktor rizika za pojavu upalnih stanja, a namirnice koje dovode do gojaznosti – poput šećera, proizvoda od belog brašna, slane hrane i gaziranih napitaka – povećavaju upalu.
Dr Lona Sandon, vanredni profesor na Odjeljenju za kliničku ishranu na Univerzitetu Teksas u Dalasu, koja i sama pati od reumatoidnog artritisa, izdvojila je 10 namirnica koje bi oboljeli mogli da koriste kako bi simptomi bili manje izraženi.
1. Maslinovo ulje
2. Vitamin C iz citrusnog voća
3. Bobičasto voće
4. Mrkva i bundeva
5. Integralne žitarice
6. Đumbir
7. Ananas
8. Kurkuma
9. Zeleni čaj
10. Sok od višnje