Ako želite da unesete maksimalne količine korisnih sastojaka iz voća i povrća, trebalo bi da povedete računa o sorti koju kupujete.
Botaničar Džejms Vong iz Velike Britanije sastavio je vodič za odabir najboljih tipova voća i povrća i to prema njihovim korisnim sastojcima.
Prema njegovom istraživanju, bebi paradajz šljivar sadrži čak 30 odsto više zdravog likopena u odnosu na čeri, kao i mnogo više fitonutrijenata u odnosu na sortu volovsko srce. Pogledajte njegovu listu najmoćnijeg voća i povrća.
Paradajz
Sorte paradajza ocjenjivane su prema količini fitonutrijenata koje sadrže.
Najbolji izbor: bebi šljivar
Najlošiji: volovsko srce
Citrusi
Citrusi su ocjenjivani prema tome koliko antioksidansa sadrže.
Najbolji izbor: crvene narandže
Najlošiji: limun i limeta
Jabuke
Jabuke su ocjenjivane prema broju polifenola, antibakterijskog jedinjenja koje štiti od bolesti.
Najbolji izbor: braeburn
Najlošiji: fudži
Grožđe
Grožđe je ocjenjivano prema količini antioksidansa koje sadrži.
Najbolji izbor: sable, bez sjemena (crno)
Najlošiji: muskat, bijelo
Luk
Luk je ocjenjivan prema količini polifenola kojeg sadrži.
Najbolji izbor: crveni luk
Najlošiji: luk srebrenjak
Brokoli
Brokoli je ocjenjivan prema količini fitonutrijenata koje sadrži.
Najbolji izbor: beneforte brokoli
Najlošiji: običan zeleni brokoli
Bobičasto voće
Bobičasto voće ocjenjivano je prema količini antocijanina koje sadrže. To su ćelije koje štite biljku od ultraljubičastog zračenja i koje imaju ljekovita svojstva.
Najbolji izbor: crna ribizla
Najlošiji: jagoda
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće ocjenjivano je prema broju nutrijenata koje sadrži.
Najbolji izbor: raštan
Najlošiji: ajsberg salata
Mahunarke
Mahunarke su ocjenjivane prema broju polifenola koje sadrže.
Najbolji izbor: crni pasulj
Najlošiji: lima pasulj
Riža
Riža je ocjenjivana prema glikemičkom indeksu.
Najbolji izbor: crna riža
Najlošiji: bijela riža kratkog zrna
Kupusnjače
Kupusnjače su ocjenjivane prema broju antikancerogenog jedinjenja glukozinolata koje sadrže.
Najbolji izbor: prokelj
Najlošiji: karfiol