Muškatni oraščić jedan je od najcjenjenijih začina na svijetu zbog osebujne arome i ljekovitih svojstava. Od davnina se upotrebljava u Aziji i na Bliskom istoku, a s vremenom se udomaćio i na našim prostorima. Posebno je zbog svojih mirisnih nota postao popularan u predstojeće vrijeme praznika te je poznat i pod nazivom božićni začin.
Podjednako dobro uklapa se u slana i slatka jela, pa se njime mogu začiniti meso, supe, umaci, kuvano voće, medenjaci i druge poslastice… Najbolje je dodati ga tek potkraj kuvanja jer toplina slabi aromu.
Muškatni oraščić dobija se iz većeg oraha – ploda dugovječnog stabla iz porodice Myristicaceae, koje potiče iz indonezijskih prašuma. Iz zreloga ploda vadi se koštica poznata kao muškatni oraščić. Ta se jezgra suši, a potom se upotrebljava kao prirodni lijek i začin. Plodovi su dostupni cijeli ili već samljeveni u prah.
Ublažava probavne tegobe, poboljšava koncentraciju
Muškatni oraščić bogat je aromatičnim uljima, mineralima (bakar, kalijum, kalcijum, mangan, željezo, cink, magnezijum), vitaminima B grupe te snažnim antioksidansima flavonoidima.
Začin se od davnina koristi kao narodni lijek za probavne tegobe, infekcije i reumatske bolesti, a poznat je i kao snažan afrodizijak.
Odlično ublažava upalu desni te se uopšteno preporučuje za njegu usne šupljine. Za ublažavanje nadutosti, žgaravice i drugih probavnih tegoba, pijte čaj od nane u koji ste dodali malo naribanog muškatnog oraščića. U narodnoj medicini ovaj se začin koristi i za poboljšanje koncentracije te ublažavanje depresije i mentalne iscrpljenosti.
Kao maksimalan dnevni unos ovog začina preporučuje se najviše tri grama. Naime, muškatni oraščić ljekovit je samo u malim dozama. U većim količinama može izazvati prekomjerno znojenje, anksioznost, ubrzan rad srca, a u prekomjernim količinama izaziva halucinacije i grčeve te je opasan po život.