Mrkva je bogata beta karotenom, a sadrži i vitamin C, E, K, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, fosfor, kalij, mangan i molibden. Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost.
Prema nekima mrkvu je najbolje jesti sirovu, dok drugi izvori tvrde da ju je najbolje kratko prokuhati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine.
U svakom slučaju nećete pogriješiti jer se beta karoten kratkim kuhanjem neće uništiti.
Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate, juhe, zimnicu, deserte, piree, umake, sokove… Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela.
Umjesto tipičnih nezdravih grickalica, djeci dajte mrkvu narezanu na štapiće.
Kod kupnje mrkve birajte one što tamnije boje, lijepog lišća, glatkog i zdravog korijena po mogućnosti iz eko uzgoja.
Poželjno je da je odmah potrošite, a u hladnjaku može stajati do dvije sedmice