Cijene životnih namirnica ne prestaju rasti, kako stabilizovati tržište?

Dok se političari pretežno bave izbornim kombinatorikama, građani Bosne i Hercegovine suočavaju se sa novim talasom poskupljenja. Cijene osnovnih životnih namirnica ne prestaju da se povećavaju, pa je tako pored ulja, brašna, mesa, i povrće svaki dan sve skuplje. Provjerili smo, koji je razlog tome i da li postoji rješenje?

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, cijene hrane u prosjeku su više za 2,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da povećanje cijena konstantno traje od početka godine, za građane je i deset feninga mnogo.

Trgovci kažu da ništa nije do njih i da su oni samo karika u većem lancu.

Sve je skupo. To je ono što su nam rekli i prodavci, ali i kupci ovdje na zelenoj pijaaci u Bijeljini, poskkupjelo je svo povrće, počev od krompira, koji je dvostruko skuplji, preko zelenih i crvenih paprika koje se koriste za pripremu zimnice, a koje koštaju od 3 do 3,5 marke do boranije koja doseže cijenu od šest do čak osam maraka za kilogram.

Pekari, koji su takođe nedavno podigli cijene svojih proizvoda, kažu da su bili prinuđeni na taj korak jer, uprkos dobrom rodu, pšenice nema dovoljno.

Dok su pojedini političari našli idealno rješenje za skok cijena, a to je da se kupuje manje, kada se politička retorika stavi u stranu, postavlja se pitanje, na koji način zauzdati cijene i dugoročno stabilizovati tržište?

Dužničko ropstvo, potpuno siromaštvo, samo su neka od nimalo optimističnih predviđanja ekonomista za naredni period.

(Izvor: BHRT)

scroll to top