Ministri vanjske trgovine i poljoprivrede razgovarali o reformskim procesima i usklađenosti sa EU propisima

Sastanak ministara vanjske trgovine i poljoprivrede (Foto: Vlada FBiH)

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas, u sjedištu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, s državnim ministrom Stašom Košarcem.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su saopćili da se na sastanku razgovaralo o nekoliko tema značajnih za tržište Bosne i Hercegovine, ali i o važnosti reformskih procesa i usklađenosti propisa sa propisima Evropske unije.

Teme razgovora, između ostalih, bile su značaj programa integrisanja za BiH, usklađenost s EU zakonodavstvom i prioriteti kroz implementaciju Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH i izradu pravilnika, Zakon o organskoj proizvodnji na nivou BiH, te razmjena mišljenja o okvirnom dokumentu „Strateški plan za ruralni razvoj 2023-2027“.

Predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ukazali su na značaj nekoliko zakona iz Poglavlja 12, poput državnih zakona o hrani, zatim zakona o zdravlju životinja, o službenim kontrolama, te o dobrobiti životinja i o zdravlju bilja.

U saopćenju je nevedeno da je tokom sastanka istaknuto zadovoljstvo aktivnostima koje su provedene u okviru Poglavlja 13 koje se odnosi na oblast ribarstva i akvakulture, a pored ostalog, inicirano je i donošenje Pravilnika o obilježavanju kopitara u Bosni i Hercegovini.

Ministri Hrnjić i Košarac su naglasili potrebu preuzimanja Uredbe EU 2017/625 o službenim kontrolama, te uspostavljanja IPARD strukture na nivou Bosne i Hercegovine koja je jedan od uslova za povlačenje sredstava iz Evropske unije namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

– Cijenimo dobru volju Evropske unije i činimo napore da kroz dijalog što hitnije pripremimo i ispunimo zakonske pretpostavke koje bi ubrzale naš put u EU. Time bismo u značajnom mjeri poboljšali statuse naših poljoprivrednih proizvođača i prerađivača ali i svih drugih subjekata iz različitih oblasti, od veterinarstva i ribarstva do zakona o organskoj hrani i uspostave IPARD strukture na nivou Bosne i Hercegovine – kazao je ministar Hrnjić.

Zaključeno je da se intenziviraju razgovori, te je predložen sastanak resornih entitetskih ministara s državnim ministrom Košarcem već za narednu sedmicu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu bilja BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

scroll to top