Ledo gasi proizvodnju u Čitluku, bez posla će ostati 52 radnika

Foto: Ledo.ba

Kompanija Ledo u decembru će ugasiti proizvodnju u Čitluku što znači da će 52 radnika ostati bez posla.

Iz čitlučkog Leda za Klix.ba su kazali da su donijeli odluku da sa 1. decembrom zatvore proizvodni pogon u Hercegovini.”Očekujemo da će ova odluka rezultirati gubitkom 52 radna mjesta koji se nalaze u Bosni i Hercegovini i naš je prioritet pružiti podršku kolegama na koje ova odluka direktno utječe”, dodali su.

Ipak, nekoliko stotina radnika u području logistike, prodaje, marketinga i drugih funkcija će nastaviti raditi u Ledu u Bosni i Hercegovini.

Proizvode za Bosnu i Hercegovinu nastaviti će proizvoditi druge proizvodne lokacije firme Ledo van BiH. Ova kompanija na područlju Adriatic regije ukupno zapošljava oko 3.500 radnika.

Početkom 2021. godine Fortenova Grupa je prodala kompaniju Ledo za 615 miliona eura kompaniji Nomad Foods Limited, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, koja je i najveći evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane.

Fortenova grupa d.d. i Nomad Foods Limited tada su potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk i Frikom d.o.o. te nekoliko manjih povezanih društava.

Prodaja nekadašnje “Ledo Grupe” tako je, prema pisanju Jutarnjeg lista, postala finansijski najjači posao u Hrvatskoj u posljednjih četrnaestak godina, još od državnih javnih ponuda dionica Ine i Hrvatskog telekoma 2007. godine, te znatno vrednija transakcija od 505 miliona eura teške prodaje Adrisova duhanskog biznisa BAT-u 2015. godine.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top