Koje povrće se sije i sadi u jesen?

Što je s pripremom bašte za zimu? Postoji li povrće koje se sije ili sadi u jesen? Naravno da postoji. U tekstu vam otkrivamo o kojem je povrću riječ.

Prije svake sadnje potrebno je baštu prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke. Radi se o manjem broju biljaka pa vam možda i neće biti potrebna cijela površina bašte stoga napravite dobar plan i odredite koliko vam čega treba.

Bijeli luk

Bijeli luk je taj koji se sadi u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji okus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi.

Mrkva

Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod bijelog luka, potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska. Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon paradajza, graška ili krompira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara.

Peršun

Situacija kod peršuna slična je kao i s mrkvom stoga primijenite znanje i iskustvo koje ste stekli s mrkvom te osigurajte povrće za supu i grincajg za cijelu zimu. Peršun vam može rasti i na balkonu, ali obratite pažnju na temperaturu kako ne biste ostali bez ove vrijedne biljke.

Luk srebrenac

Kako lukovice mogu podnijeti i malo niže temperature tako je i luk srebrenac jedna od biljki koja se može saditi u jesen. Za jesensku sadnju bitno je da tlo bude propusno kako se ne bi zadržavala voda i uništavala plod tokom zime i hladnih perioda.

Salata endivija

Ne možete zamisliti obrok bez salate, a zelena salata vam je jedna od najdražih? Nema problema, posadite endiviju i uživajte u salati cijelu zimu.

Ova biljka voli vlagu, podnosi niže temperature. Bitno je da ostavite nešto više od dvadeset centimetara između sadnica kako bi one mogle nesmetano rasti. Bojite li se vremenskih uslova, možete je posaditi u plastenik u kojem osim temperature možete kontrolisati i vlažnost.

scroll to top