Sadnice povrća iz BiH isporučene u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da su na rusko tržište isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH, nakon uspješno završene fitosanitarne kontrole i svih ostalih obveznih inspekcijskih procedura.

Precizirao je da je riječ o hibridnom kontejnerskom rasadu paradajza u ukupnoj količini od 72.000 komada, koje su poslate u Rusku Federaciju u dvije pošiljke po 36.000 komada 24. augusta i 7. septembra ove godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Isporučitelj presadnica povrća je kompanija ”Adria-Hishtil” iz Čapljine, koja ima visoku godišnju proizvodnju sadnica.

”Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal povrća u Rusku Federaciju, koja je naš važan vanjskotrgovinski partner”, naglasio je ministar Košarac.

Istaknuo je da je ruska fitosanitarna služba, nakon detaljnih inspekcijskih provjera zaprimljene dokumentacije, uz aktivno učešće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, dozvolila uvoz navedenih pošiljki.

”Uspješan plasman sadnog materijala povrća na zahtjevno rusko tržište daje nam uvjerenje da će u narednom periodu ovaj posao biti nastavljen u korist domaćih proizvođača. Uvjeren sam da će uspješna saradnja s Ruskom Federacijom otvoriti prostor i za druge proizvođače iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi svoje proizvode plasirali na rusko tržište”, rekao je ministar Košarac.

Podsjetio je da je BiH ranije odobren nastavak izvoza sadnica voća u Rusku Federaciju, nakon čega su domaće kompanije ostvarile uspješan plasman svojih proizvoda na tržište ove države.

scroll to top