Sastojci:
Za tijesto:
1 kg brašna
1 kašičica soli
2 dl ulja
0,5 l mlijeka
50 g kvasca
2 kašičice šećera
Za fil:
250 g sira
2 jajeta
Za premazivanje:
1-2 žumanceta
malo mlijeka
malo ulja
Priprema:
Izmrvite sir viljuškom, dodajte cijela jaja – jedno po jedno.
Zagrijte mlijeko sa šećerom i dodajte kvasac, pa ostavite da nadođe.
U prosijano brašno umiješajte so, dodajte mlako mlijeko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamijesite meko glatko tijesto.
Ostavite tijesto prekriveno krpom da naraste.
Naraslo tijesto podijelite na šest dijelova, svaki dio premijesite i oblikujte lopte.
Svaku loptu rastanjite oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku kruga, i sijecite ih na osam jednakih trokuta.
Na vanjsklu stranu trokuta stavite fil od sira i jaja, krajeve priljubite preko fila da ne iscuri i urolajte kiflicu.
Kiflice redajte u nepodmazan pleh ili na pek papir i ostavite ih da narastu oko jedan sat. Potom ih premažite žumancetom razmućenim s malo mlijeka i ulja.
Pecite ih u zagrijanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.