Moguće je i bez lijekova: Hrana koja snižava povišeni holesterol

Veza između mekinja od zobi i količine holesterola u krvi je jedno od najnovijih otkrića, koje ukazuje da se uz pomoć hrane može boriti protiv specifičnih zdravstvenih problema. Ono što je običan narod vjekovima govorio, nauka danas potvrđuje.

Oko 40 grama kuhanih zobenih mekinja dnevno može kod 85 posto populacije da snizi koncentraciju lipoproteina niske gustine (“loš holesterol”) za 20 posto.

To je ona vrsta holesterola  koja  pridonosi sužavanju i začepljenju arterija. Nešto sporije, mekinje povisuju za 15 posto koncentraciju korisnog holesterola visoke gustine (“dobar holesterol”), koji odstranjuje štetni holesterol iz krvi.

Začuđujuće, neke vrste hrane djeluju slično ili isto kao i ljekovi za sniženje povišenog holesterola.

Uravnotežena prehrana, s relativno malo zasićenih masnoća i holesterola – kombinovana s redovnom vježbom – je najbolja strategija protiv srčanih bolesti.

Hemijske supstance koje mogu da snize povišeni holesterol nađene su u jabukama, ječmu, mrkvi, patlidžanima, maslinovom ulju, obranom mlijeku i jogurtu.

U jednom eksperimentu, 30 muškaraca i žena srednje dobi, jeli su 2 ili 3 jabuke svaki dan, kroz mjesec. Rezultat je bio: jabuke su snizile holesterol u krvi kod 80 posto ispitanika. Kod polovine njih sniženje je bilo više od 10 posto. “Dobar holesterol” (HDL) se povisio, dok se “loš holesterol” (LDL) snizio.

Grejpfrut takođe sadrži izvanrednu supstancu  koja  smanjuje holesterol. Jedan posto sniženja nivoa holesterola u krvi smanjuje rizik od srčanih bolesti za 2 posto.

Slične koristi pruža i pasulj. Bjelančevine iz soje imaju takođe snažan uticaj na visok holesterol. Ljudi koji jedu meso trebalo bi da polovinu svog unosa životinjskih bjelančevina zamijenei s biljnim bjelančevinama.

Sirovi crveni luk i bijeli luk imaju djelotvoran uticaj na povišenje “dobrog holesterola” i sniženje “lošeg holesterola”. Kuvanjem s enjihovo dejstvo smanjuje.

Bez sumnje, već ste čuli da kamenice i ostale jestive morske školjke i rakovi nisu dobre za krvosudni sistem, jer povisuju holesterol u krvi. Zaboravite to. Morski plodovi s niskim sadržajem masti u stvari snižavaju “loš holesterol” (LDL).

Grenlandski Eskimi se hrane fokinim i kitovim mesom i ribama i veći dio te hrane bogat je mastima. Ipak, Eskimi vrlo rijetko obolijevaju od srčanih bolesti. Riblje ulje u njihovoj prehrani na određen način savladava nepovoljne učinke hrane bogate mastima, smanjujući rizik od hroničnih bolesti. Nakon što tjelesni enzimi razgrade riblja ulja, nastaju hemijski spojevi koji djeluju slično aspirinu, ljekovima protiv upale, ljekovima protiv zgrušavanja krvi i protiv povišenog krvnog pritiska.

Nemaju sve ribe velike količine tih korisnih ulja. Najbogatije s njima su ribe hladnih mora: haringa, skuša, losos i tuna.

Razvoj nauke ukazuje na terapeutsku snagu hrane. Sve više znamo o tome kako uključivanje određenih namirnica u dobro uravnoteženu prehranu može da pomogne u kontroli holesterola u organizmu.

scroll to top