Kada soliti hranu

So je osnovni začin svakog jela. Poboljšava okus, redukuje vrijeme kuhanja i utiče na još mnogo toga.

Kada soliti jelo, na početku ili na kraju kuhanja, pitanje je koje muči mnoge.

Grah

Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuhanja graha. Tradicionalna vjerovanja kažu kako dodavanjem soli na početku kuhanja usporavamo termički proces, pa grah osim što mu duže treba da se skuha, može ispasti tvrd. Neki vjeruju da so može i usporiti i ubrzati kuhanje. Ako pitate nekog kuhara kada treba soliti grah, reći će da to treba činiti na kraju, kad omekša.

Tjestenina

Kada je u pitanju tjestenina, so je uvijek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški skrob koji za vrijeme kuhanja buja i upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vrijeme kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji okus.

Riža

Slično tjestenini, rižu takođe solimo na početku kuhanja kako bi apsorbovala slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za rižu potrebna manja količina soli. Ipak, postoji još jedan razlog za to. Riža tokom kuhanja, kao što svi dobro znamo, postaje ljepljiva smjesa. Ako so dodamo nakon što je već kuhana, kristali soli će se neravnomjerno zalijepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji okus.

Meso

Meso uvijek solite prije početka pečenja. Za vrijeme pečenja na šporetuu, roštilju ili u rerni, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve okuse. Posolimo li sirovo meso prije pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine te će biti ukusnije.

Krompir

Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, stoga se često preporučuje da se ubaci u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak soli. Prilikom kuhanja krompira polovinu količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali dio soli dodajte nakon što je krompir kuhan.

scroll to top