Bademi su hranljivi

Foto: Pexels

Porcija badema, otprilike četvrtina šoljice ili 23 cijela orašasta ploda je bogata mastima koje su zdrave za srce, plus 6 grama biljnih proteina i 4 grama vlakana, pola vaše dnevne vrijednosti vitamina E i 20% magnezijuma, i vitamini B grupe B i nešto kalcijuma, gvožđa i kalijuma.

Vitamin E je antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja koja dovode do preranog starenja i bolesti. Pored toga, podržava imunitet, smanjuje upale, promoviše vazodilataciju radi poboljšanja protoka krvi i povezan je sa zaštitom od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu bolest.

Magnezijum igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga, regulisanju raspoloženja, sna, šećera u krvi i krvnog pritiska. Svi hranljivi sastojci koji se nalaze u bademima pomažu u poboljšanju gustine kostiju.

scroll to top