Iceberg salata je ukusna i hrskava namirnica koja osvježava tokom cijele godine. Ovo povrće je izuzetno popularno u SAD-u, odakle se tridesetih godina prošlog stoljeća proširilo na ostatak svijeta. Kupci koji su jednom probali ovaj tip salata, dolaze po nove presadnice.
U posljednje vrijeme, iceberg (ajsberg) je sve više zastupljen i na našem tržištu jer se razlikuje od drugih vrsta salata po krupnijim glavicama i „hrskavijim“ listovima koji dosta duže zadržavaju svježinu.
Iceberg-novi tip salata: Osnovna karakteristika ovog tipa su krupnije okrugle glavice, sa listovima koji su nešto krhkije građeni od uobičajenih sorti salate. Odlično podnosi niže temperature pa je idealna za uzgoj tokom jeseni, a dobro se slaže sa ostalim povrćem u vrtu. Prije svega, ona ostaje duže svježa u odnosu na ostalo povrće i ne vene tako brzo. Pored toga, ukus i boja su joj drugačiji.
Predstavlja idealan izbor za lagano predjelo ili dodatak uz vaš omiljeni obrok. Ali, ona ima i još mnoge druge prednosti zbog kojih će vam se dopasti. Zelena boja glavica i listova već nam govori kako ovo povrće sadrži vitamin K i željezo. Oni su veoma važni za krvnu sliku i kompletan kardiovaskularni sistem. Stoga je iceberg salata za srce pun pogodak. Njenom konzumacijom osigurat ćete čak 30% preporučenih dnevnih unosa ovih korisnih sastojaka.