Hurme jelima daju puno više od slatkog okusa

Možda ste probali hurme koje se nalaze u energetskim pločicama. Ovi sitni plodovi često služe kao prirodni zaslađivači hrane, ali istovremeno su i puni hranjivih tvari.

Dvije hurme sadrže 3.2 grama vlakana. No ponekad im je teško odoljeti i pojesti samo dvije, ali treba znati da previše vlakana može dovesti do nadutosti i proljeva kod nekih ljudi.

Osim toga, sićušno voće sastoji se od 70 posto ugljikohidrata, koji potječu uglavnom od šećera poput glukoze, saharoze i fruktoze, prema pregledu objavljenom u časopisu Food Research International. Ovi ugljikohidrati su korisni tokom vožnje bicikla jer su primarno gorivo za vaše mišiće.

Ako vam to nije dovoljno, spomenimo da hurme osiguravaju i vitamine i minerale poput željeza, magnezija i bakra, važne za imunološki sistem. Željezo je posebno važno jer pomaže u prijenosu kisika do mišića kroz krvotok, a magnezij pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i u održavanju funkcije mišića i živaca. Magnezij je lako izgubiti znojenjem i mokrenjem, pa je ključan dio prehrane.

Prema studiji objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences, većina sorti hurmi sadrži polifenole i druge hranjive tvari koje pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema i krvnog pritiska. Oni također mogu smanjiti upalu.

scroll to top