Pureći burger iz kućne radinosti

Burgeri od laganog purećeg mesa, uz dodatak povrća su i brz obrok, kojim ćete razveseliti svoje ukućane, ponajviše djecu.

Sastojci za burgere: 

4 integralna peciva

250 grama mljevene puretine

20 grama prezle

1 jaje

mladi luk

so

biber

Za umak:

150 g svježeg sira

1 tikvica

so

biber

kurkuma

Priprema:

1. Pureće mljeveno meso pomiješajte s prezlom i jednim izmućkanim jajetom.

2. Mladi luk sitno nasjeckajte i dodajte smjesi količinu koja vam odgovara. Soli i bibera također dodajte po volji. Za ovu količinu mesa bit će dovoljno manje od pola kašičice. Smjesu je potrebno ostaviti oko pola sata da odstoji jer će joj to omogućiti da se svi sastojci povežu u jedno. Nakon toga, smjesu podijelite na četiri djela i oblikujte malene burgere koje je potrebno peći na maloj količini ugrijanog maslinovog ulja.

3. Umak kojim ćete spojiti integralno pecivo i slasno pečeno mljeveno pureće meso dat će vašem jelu završni dodir. Izrendajte jednu tikvicu i pomiješajte je sa svježim sirom, te dodajte soli, bibera i kurkume.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top