Grejpfrut, zdravo i sočno voće za hladne dane

Grejpfrut je voće bogato vitaminom C i fitohemikalijama, prava je bomba vitamina i minerala – sadrži kalcijum, kalijum i fosfor, obiluje vitaminima A i C, te su poznate njegove brojne dobrobiti po zdravlje.

Okus grejpa opor je i kiseo, ali s prepoznatljivom slatkom notom. Iako je dostupan tokom cijele godine, najsočnije i najkvalitetnije plodove ovog voća možete konzumirati tokom zime i u rano proljeće.

Otkriven je tek u 18. vijeku na Barbadosu, a mnogi botaničari misle kako je grejp nastao prirodnim ukrštanjem narandže i pomela, voća koje je na Barbados doneseno iz Indonezije u 17. vijeku. Ime je dobio na Jamajci jer raste u grozdovima poput grožđa.

Ublažava prehladu

Novija saznanja o grejpfrutu potvrđuju da je ovaj plod veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt sjemenki grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica.

Čuva srce

Ova voćka može da utiče na dobrobit vašeg srca. Ako svaki dan jedemo jedan grejpfrut, loš holesterol ćete smanjiti za 15,5 odsto, a trigliceride za čak 27 odsto, podaci su brojnih istraživanja.

Grejpfrut crvene boje je posebno zdrav jer ima još veću količinu antioksidanata. Ipak, imajte na umu da može da poveća djelovanje nekih lijekova – ukoliko ih pijete konsultujte se s ljekarom.

Uklanja tamne mrlje

Ovaj citrus uklanja tamne mrlje na koljenima i laktovima. Grejpfrut je pun vitamina C, kao i blage kiseline koja pomaže da tamne mrlje na koži izblijede, jer redukuje pretjeranu proizvodnju pigmenta kože.

Prepolovite jedan grejpfrut, izmješajte njegov sok i kašičicu šećera te istrljajte kožu. Grejpfrut nemojte koristiti za njegu lica jer može da iritira kožu.

Ubrzava metabolizam

Jedete li grejpfrut, lakše ćete mršaviti! Ljudi koji pojedu pola grejpfruta prije svakog obroka, izgube u prosjeku oko 1,5 kg tokom tri mjeseca. Sastojci ovog voća pomažu u sagorijevanju masnoća i stabilizaciji šećera u krvi, dakle prirodno suzbija apetit.

S obzirom na to da sadrži i puno vlakana, duže će vas držati sitima te nećete imati potrebu za nepotrebnim grickanjem između obroka.

Elastičnost kože

Grejpfrut pomaže elastičnosti kože. Bogat je vitaminom C, a on je neophodan za proizvodnju zdravog kolagena, proteina koji održava mladalački izgled kože. Mnogi dermatolozi, stoga, preporučuju da se jede jedan grejpfrut dnevno.

Lijekovi i grejpfrut

Neki lijekovi mogu ući u interakciju sa sokom od grejpfruta, zbog čega se njihovo dejstvo smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih oboljenja, neke vrste citostatika, pilule za kontracepciju…

Međutim, u mnogim slučajevima ovo voće izaziva i suprotan efekat: grejpfrut je specifičan po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre, koji zbog “prezauzetosti” ne mogu da razgrađuju lijekove.

Stoga u krv pristižu neočekivano veće količine medikamenta koji postaje toksičan jer ga ima previše.

scroll to top