/FOTO + VIDEO/ Vrijedne žene Devetaka pripremaju slasna jela, tradiciju prenose mladima

Na ovogodišnjem 19. Međunarodnom sajmu turizma i ekologije ”List” u Lukavcu, u okviru Festivala hrane i pića ”Bosanska sofra” svoje proizvode, odnosno tradicionalna jela predstavile su članice Udruženja žena Devetak.

Ova organizacija formirana je 2018. godine, a već za kratko vrijeme postale su prepoznatljive po radu, očuvanju tradicije i širenju solidarnosti, ne samo u svom kraju, nego daleko šire.

Iza njih su brojni uspješni projekti i aktivnosti kojima doprinose poboljšanju uslova življenja žena, ali i cjelokupnog stanovništva Devetaka i okoline.

U izuzetno uređenom kutku ovogodišnjeg Lista, kroz jela su prikazale šta je tradicija naše zemlje. Posjetioci su imali priliku kušati pite, sarmu, hurmašice, ili pak sevdidžah koje su pripremile vrijedne ruke žena iz Devetaka.

”U našoj gastro ponudi smo pripremili naša bosanska tradiocionalna jela, što su pripremale naše nene, majke, sad spremamo mi, želimo da prenesemo na mlađe generacije, naravno ako budu htjeli”, navela nam je predsjednica Udruženja žena Devetak Jasmina Omerčić, pokazujući jela koja su bila pred posjetiocima.

Za Teglica.ba portal istakla je koje je to tradicionalno jelo koje se veže za njihov kraj i kako se ono priprema.

”Najstarije jelo iz našeg mjestu je Potkriža. Priprema se tako što se hljeb od nekoliko dana osuši, na njega se doda suho mese koje se isjecka na komadiće, te se zalije vodom koja je prethodno prokuhala”, objašnjava Jasmina.

Ovo jelo se često pripremalo u porodicama sa više djece, jer se brzo priprema i ima ga dovoljno za sve članove porodice.

Pored potkriže, predstavile su ove vrijedne žene i druga jela, a Jasmina nam posebno izdvaja sevdidžah, skoro zaboravljeno jelo.

”Ovo nije baš jeftino jelo, a i vremenski treba više da se pripremi. Jedna nana koja je imala devetoro ili desetero djece nije sebi mogla priuštiti da pripremi ovo jelo, nego je češće pravila hurmašice a kako bi zadovoljila želje djece”, navodi Jasmina.

Udruženje žena Devetak na ovom sajmu se predstavilo po prvi put i odmah je njihov kutak oduševio sve posjetioce. Vjeruju da će tako biti i u budućnosti, a do tada nastavljaju svoje redovne aktivnosti.

scroll to top