Mljekari traže povećanje otkupne cijene mlijeka

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske tražiće od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske povećanje otkupne cijene mlijeka za 0,10 KM.

Prijedlog je da mljekarima dodatnih 0,05 KM po litru isplati mljekara iz Kozarske Dubice sa kojom sarađuje većina proizvođača u zapadnom dijelu Republike Srpske, a 0,05 KM resorno ministarstvo, saopšteno je iz udruženja nakon sastanka u Prnjavoru.

Mljekar Ljuban Baltić iz Prijedora, koji u ima farmu sa 40 muznih grla i još toliko junica i teladi i trenutnu dnevnu proizvodnju mlijeka oko 500 litara, rekao je novinarima da su mljekari nezadovoljni trenutnom otkupnom cijenom.

“Tražili smo povećanje cijene otkupa za 0,10 KM, a dubička Mljekara nam je ponudila cijenu veću za 0,02 KM po litru, što je za nas neprihvatljivo” , rekao je on.

I Goran Erceg iz Gradiške na čijoj je farmi dnevna proizvodnja takođe oko 500 litara dnevno kaže da se ne slaže sa ponudom Mljekare iz Kozarske Dubice o povećanju otkupne cijene za 0,02 KM.

“Mi smo prije nekoliko dana išli u Dubicu na razgovore, oni su ponudili 0,02 KM, a mi sa tim nismo saglasni. Mislimo da bi trebali prihvatiti naš zahtjev za 0,05 KM”, kaže Erceg.

On je istakao da bi ukoliko ne bude prihvaćen prijedlog Udruženja dubička mljekara mogla ostati bez proizvođača mlijeka.

“Neki ljudi su se već opredijelili za drugu mljekaru, a to nije dobro za Republiku Srpsku, za naše farmere”, kaže Erceg.

(Izvor: SRNA/Nezavisne novine)

scroll to top