/FOTO/ Udruženje ”Tisa” organizovalo radionicu o ljekobilju, pripremljeni i pripravci s medom

Vrijedni članovi Udruženja građana ”Tisa” Tuzla za vikend su učestvovali u radionici ”Ljekobilje” koju je ovo udruženje organizovalo uz finansijsku podršku Fondacije tuzlanske zajednice. Učestvovali su članovi iz Tušnja, Dragodola, Grabovice, Miljanovaca i Tuholja kod Kladnja.

U nedjelju su boravili na Konjuhu, a mentorica radionice Dženana Pirić im je prikazala ljekobilje u blizini Planinarskog doma ”Javorje”.

”Laganom šetnjom, uz jasna uputstva mentorice o biljkama na koje smo nailazili krenuli smo na taj odabrani teren. Mala pauza kod nekropole stećaka kod PD ‘Javorje’ je iskorištena za slikanje, čuvanje uspomena o tom radnom izletu. Hladna izvorska voda sa planinske česme nas je okrijepila i pripremila za dalju šetnju, upoznavanje bilja i plodova sa žbunova proplanskih. Na proplancima kao vašar sa šarenim tezgama. Svaki žbun, druga vrsta ploda ili bilja. Između žbunova izrovana zemlja. Divlje svinje se hranile ukusnim i ljekovitim krtolama, korjenjem. Uz laganu radnu šetnju provedosmo vrijeme koje je predviđeno za tu aktivnost. Kroz lijepu šumsku hladovinu krenusmo prema našem “Ljetnikovcu Plazulja”. Naiđosmo u šumi na srušeno stablo koje je postalo planinski dom korisnih insekata, mrava, a na jednom malom sjenovitom proplanku mentorica nam pokaza i biljku “Vilina kosa”, navode u opisu ovog proputovanja i radionice iz Udruženja građana ”Tisa” Tuzla.

Nakon dolaska do Ljetnikovca ”Plazulje” učesnici su prikazali plodove koje su ubrali, te se upoznali sa njihovom ljekovitošću. Mentorica im je potom, uz pomoć članice Udruženja Muhibe Murić govorila i o pripravcima ljekobilja sa medom.

Napravile su dvije vrste pripravka sa medom i to: med sa mljevenim suhim sjemenom koprive – za jačanje imuniteta, popravljane krvne slike, kao i med sa tri pripravka od bilja (dubčac, iva i pelin) – za osobe koje imaju problema sa želucom.

”Radionica je bila interesantna i vrlo jasna. Svaki učesnik je dobio po jednu teglicu pripravka sa medom sa svojim imenom. Lijepo radno i produktivno druženje članova Udruženja građana ”Tisa” sa svojim dragim gostima smo nastavili uz zakusku i konstruktivan dijalog svih prisutnih. Upoznali smo goste sa prirodnim resursima na prostoru koji pripada Mjesnoj zajednici Tuholj. Svima onima koji su našli vremena i volje da prisustvuju našoj radionici mnogo se zahvaljujemo”, navode organizatori ove radionice.

scroll to top