/FOTO/ Otvoren Sajam pčelarstva ”Medena Tuzla 2021”

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju su činili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić i ministar privrede Mevludin Hodžić prisustvovali su današnjoj svečanosti otvaranja 16. međunarodnog sajma pčelarstva ”Medena Tuzla 2021”.

U uvodnom govoru ministar Smajlović naglasio je da je, kao generalni pokrovitelj, Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala značaj ove manifestacije u održanju pčelarstva te ukazao na niz loših godina za proizvodnju meda i posljedice koje bi mogle nastati nestankom pčela.

”Pčele oprašuju više od 70 % biljnih kultura. Na jednom području od pčela zavisi više od 20.000 različitih poljoprivrednih kultura i usjeva i možemo zamisliti šta bi se desilo kad ne bi bilo pčela. Prihodi bi bili daleko manji ili ih ne bi bilo uopće. Sve to iziskuje brigu i obavezu svih nas koji se bavimo poljoprivredom i odlučujemo u ime poljoprivrede da pomognemo našim pčelarima, da održimo pčelarstvo. Da im kroz novčanu podršku pomognemo u uslovima kada je proizvodnja manja u odnosu na planiranu te da za naredni period razmotrimo mogućnosti i o povećanju novčane podrške i drugim vidovima podrške kako bismo ovu pčelarsku proizvodnju održali na potrebnom nivou”, kazao je ovom prilikom ministar Smajlović.

Organizator Sajma, Savez pčelara TK i ove je godine okupio proizvođače raznih vrsta meda, proizvoda od meda te pčelarske oprema, rukotvorina i proizvoda plasteničke proizvodnje.

Vlada TK, rečeno je ovom prilikom, podržaće još nekoliko manifestacija iz oblasti pčelarstva.

scroll to top