Keksi s bijelim lukom i sirom

Sastojci: 3 šoljice brašna, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bijelog luka u prahu, 1 kašika praška za pecivo, 1 šoljica maslaca, hladnog narezanog na kockice, 1 šoljica ribanog cheddar sira, 1 šoljica mlijeka, suho začinsko bilje, po želji.

Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Na velikom pladnju za pečenje pripremite papir za pečenje.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, so, bijeli luk u prahu i prašak za pecivo. Po želji možete ubaciti i neko suho začinsko bilje poput ruzmarina, origana i sl.
3. U suhe sastojke ubacite maslac narezan na kockice i kuhačom dobro promiješajte. U smjesi će se stvoriti grudice veličine graška.
4. Zatim umiješajte sir cheddar i mlijeko. Miješajte tijesto dok ne dobijete čupavo vlažno tijesto, a zatim rukama nježno umiješajte sve suhe sastojke. Što manje ručno miješajte kako tijesto ne bi postalo zbijeno.
5. Stavite tijesto na lagano pobrašnjemu radnu površinu i rukama je raširite na krug debljine 2.5 – 3 cm. S rezačem za kekse ili užom čašom oblikujte i odrežite okrugle kekse. Stavite ih na papir za pečenje koji ste pripremili i premažite ih rastopljenim maslacem.
6. Pecite 10 do 12 minuta ili dok ne porumene.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top