Gubici zbog suše veći od milijardu i po KM

Ilustracija

Vruće ljeto ove godine i više toplotnih valova imali su nepovoljan utjecaj kako na zdravlje stanovništva tako i na prinose u poljoprivredi.

Zbog dugotrajne suše usjevi su u velikoj mjeri izgorjeli i očekuje se da će prinosi biti drastično smanjeni u odnosu na prošlu godinu.

Iako je pala kiša, za spas poljoprivrednika sada je već kasno. Ovo je, premu svemu sudeći, jedna od najtežih godina u BiH kada je riječ o proizvodnji hrane.

Suša je uništila ljetinu, a prema procjenama Udruženja poljoprivrednih proizvođača, štete iznose oko milijardu i po maraka.

Kiša je stigla kasno. Samo u Semberiji, u zavisnosti od parcela, uništeno je od 70 do 100 posto.

Inače, ovogodišnja sjetva bila je znatno skuplja u odnosu na prethodne godine, a sada su uslijedili potpuni gubici. S druge strane, otkupne cijene su mizerne, te i ono što su uspjeli sačuvati od suše uništio je uvozni lobi.

“Ako ćemo uzeti po cijeni repromaterijala u odnosu na prošlu godinu, prošle godine smo imali đubrivo do 70 KM, sada je preko 100 KM. To je nerealno, ali radimo pa ćemo vidjeti dokle”, kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije”.

“Ove godine su troškovi proizvodnje za 30-40 posto veći nego prošle. Skuplje je i gorivo i đubrivo. Bez nekog ozbiljnijeg udruživanja proizvođača i korektnog odnosa otkupljivača bilo koja proizvodnja nema neku veliku svrhu”, ističe proizvođač Nikola Stajić.

A organizovana proizvodnja i siguran okup sada su jedini garant opstanka proizvodnje.

“Bez toga ne vrijedi ništa raditi. Ako hoćemo da povećamo bilo koju proizvodnju moramo se udruživati, a toga nema bez ozbiljnog otkupljivanja. Imamo ovdje industrije hrane koje rade fantastične proizvode, ali oni sirovinu uzimaju iz uvoza, a pojedini ucjenjuju domaće proizvođače jer oni, kad dođe gro naše robe, nemaju kuda nego da predaju njima”, naglašava Stajić.

Cijene na domažem tržištu diktira uvozni lobi.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a upozoravaju da je domaća privreda na koljenima, te da je ovo posljednji trenutak da nadležni učine nešto da bi ona opstala.

(Izvor: Federalna.ba)

scroll to top