Federalno ministarstvo trgovine: Proširen popis artikala s ograničenom maržom

Ilustracija

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević i pomoćnica ministra Merima Maslo razgovarali su u ponedjeljak u Mostaru s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH i trgovačkih kompanija o načinima ublažavanja svakodnevnog rasta cijena hrane.

Hasičević i Maslo razgovarali su s predstavnicima kompanija ”Konzum”, ”Mercator”, ”Bingo”, ”Best”, ”Mlinpek žitar”, ”Meglle” i ”Amko komerc” o provedbi Odluke o ograničavanju trgovačkih marži za pojedine proizvode koja je na snazi od 9. rujna, te mogućnostima proširivanja popisa proizvoda.

Dogovoreno je da se popis od 9 artikala za koje je ranijom odlukom utvrđena maksimalna marža proširi na 15 artikala.

Federalno ministarstvo trgovine priprema novu Odluku o utvrđivanju maksimalne visine marže za prošireni popis od 15 artikala koju će dostaviti Vladi FBiH. Predviđeno je da nova Odluka bude na snazi do 31. decembra 2023. godine, nakon čega će se ponovo razmatrati produženje ovakve mjere ili donošenje nove, ovisno o rezultatima koje će ovakva mjera proizvesti u svojoj primjeni, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Tokom sastanka dogovoreno je da se sastanci održavaju u kontinuitetu i da se zajedničkim snagama pronađu najbolja rješenja, koja će zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica, s posebnom pozornošću prema socijalno osjetljivim kategorijama.

Federalno ministarstvo trgovine i predstavnici Udruženja poslodavca FBiH razmatrali su i prijedlog o pokretanju akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom ”Zaključana cijena” gdje je preliminarno dogovorena grupa od 34 artikla za koje bi se dogovorila snižena cijena. Trgovci bi ”zaključali” cijene tih artikala na dogovoreni period.

Obje strane su izrazile spremnost da već na idućem sastanku nastave razgovore o pokretanju akcije ”Zaključana cijena”, načinu njenog provođenja i provedbenim mjerama kontrole.

scroll to top