Gratinirani krompir

Sastojci: 1 kg krompira narezanog na tanke kriške, 1 luk narezan na kolutiće, 80 g naribanog sira čedara, 125 ml mlijeka, 250 ml vrhnja za kuhanje, so, biber, maslac.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh otopljenim maslacem.

2. Stavite vrhnje, mlijeko i luk u tavu na srednje jaku temperaturu. Kuhajte od 3 do 4 minute ili dok skoro ne počne kipjeti. Maknite s vatre te posolite i pobiberite. Stavite na stranu na desetak minuta da se malo ohladi pa luk izvadite i preselite na tanjir.

3. Stavite trećinu krompira na dno posude i pustite da se preklapaju. Prekrijte trećinom luka i trećinom sira. Ponovite postupak još dva puta.

4. Prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Pecite sat ili dok krompir ne postane mekan, a vrh hrskav i zlatan. Pričekajte desetak minuta prije serviranja da se malo ohladi.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top