Pčelarski centar ”Batinić” dobio podršku za nabavku mašine za punjenje tečnosti

Pčelarski centar “Batinić” na Sokocu dobiće mašinu za punjenje tečnosti i tečnih preparata, vrijednosti 7.800 KM, u okviru druge faze projekta “Via Dinarica”, rekao je vlasnik ovo centra Dragan Batinić.

Batinić je istakao da je “Via Dinarica” podržala projekat pod nazivom “Modernizacija i razvoj proizvodne linije u Pčelarskom centru Batinić, koji je ova firma aplicirala na raniji javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.

On je podsjetio da Pčelarski centar “Batinić” porodična firma koja se već 30 godina bavi pčelarstvom, proizvodnjom tečnih i čvrstih preparata i prirodne kozmetike na bazi meda i ljekobilja, te plantažnim uzgojem ljekobilja.

Batinić je naglasio da će zahvaljujući mašini koju će dobiti biti olakšan rad kod pakovanja i točenja raznih preparata, biljnih ulja, kapi prirodnih sirupa i melema, propolisnog mlijeka, te kozmetičkih preparata, šampona i tonika na bazi meda, propolisa i ljekobilja, te kod točenja soka iz breze, prirodnih voćnih sokova i sirćeta.

“Ova mašina za razvoj proizvodne linije kojom se dozira potrebna količina znači nam mnogo jer smo do sada sve ručno pakovali i sve će ići puno brže i lakše, što je dobro i za korisnike naših proizvoda”, rekao je vlasnik Pčelarskog centra.

Batinić na svom imanju u Knežini kod Sokoca, kako kaže, ima zasade nevena i lavande u blizini pčelinjaka sa 120 pčelinjih društava, od kojih je ove sezone imao prinos meda oko 900 kilograma, čime je zadovoljan s obzirom da je ova godina bila loša za većinu pčelara na Romaniji.

Prema njegovim riječima, nakon podrške ovom projektu slijedi potpisivanje ugovora i isporuka mašine za punjenje i pakovanje tečnosti i tečnih preparata ovom pčelarskom centru na Sokocu, piše Srna.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta “Via Dinarica”, koji je raspisao Razvojni program UN u BiH, predstavlja podršku uključivanju domaćih tradicionalnih proizvoda (prehrambenih proizvoda, rukotvorina i suvenira) u turističku ponudu duž staza “Via Dinarike” u BiH.

Ovaj javni poziv sufinansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Agencija za razvojnu saradnju Italije (AISC), a cilj mu je da doprinese poboljšanju ekonomskih prilika i životnog standarda duž staza “Via Dinarice”.

Inicijativa “Via Dinarica” je regionalni projekat preko koga se promovišu značajni prirodni i kulturni resursi na zapadnom Balkanu i omogućava razvoj avanturističkog turizma i očuvanje planinskih područja, kao oaza “netaknute prirode” u Evropi.

scroll to top