Džemil Halilović iz Visokog: Pčela je k'o zaljubljena mlada!

Iako se pčelarstvom kao porodičnim nasljedstvom i tradicijom bavi otkako zna za sebe, Džemil Halilović, najstariji i najpoznatiji visočki pčelar, ne bira velike i pompezne riječi da bi opisao svoj životni odabir.

Skroman, škrt na riječima, ponudio nas je domaćinski da kušamo njegov med i sami ocijenimo kvalitetu. Potom nas je proveo kroz svoj pčelinjak koji broji 105 LR košnica, uredno razmještenih oko porodične kuće u Visokom.

”Za vrijeme medobranja  košnice selim u Bjelovac, malo živopisno selo u okolini Bratunca. I to je sve! Nema velike nauke ni misterije”, kazat će kratko, dodajući kako njegove pčele godinama uspješno zaobilazi varoa, ali i sve druge pčelinje pošasti.

”Ne bih ja znao reći zbog čega i kako sam ovladao pčelinjom tehnologijom. Znam ih u dušu, kako dišu, šta vole, šta ne vole. Poput zaljubljene omladine su osjetljive. Mora se biti oprezan i nježan s njima”, kaže Džemil.

Dodaje i da se od pčelarstva može živjeti. Ako jedna godina podbaci, ne treba gubiti nadu ni dizati ruke od pčelarstva.

”Prošla je godina bila slabo rodna, mada se ja nikada ne žalim i sva dešavanja u životu prihvatam bogomdanim. Im'o sam oko 10 kilograma meda po košnici, ali zato sam pretprošle po košnici znao izvrcati po 45 kg. Nisam nezadovoljan  ni ovogodišnjim prinosima”, kaže Džemil.

(bhpcelar.com)

Redakcija

Next Post

AS grupa želi preostale dionice Mlina Ljubače

ned jan 12 , 2020
AS grupa iz Tešnja najavila je da će pokušati u potpunosti preuzeti firmu Mlin i pekara d.d. Ljubače iz Tuzle. Mlin i pekara Ljubače je jedna od najpoznatijih domaćih mlinskih kompanija osnovana 1950. godine a u posljednje vrijeme ima godišnje prihode od oko 10 miliona KM, piše BiznisInfo. Kompanije AS […]