Iako se pčelarstvom kao porodičnim nasljedstvom i tradicijom bavi otkako zna za sebe, Džemil Halilović, najstariji i najpoznatiji visočki pčelar, ne bira velike i pompezne riječi da bi opisao svoj životni odabir.

Skroman, škrt na riječima, ponudio nas je domaćinski da kušamo njegov med i sami ocijenimo kvalitetu. Potom nas je proveo kroz svoj pčelinjak koji broji 105 LR košnica, uredno razmještenih oko porodične kuće u Visokom.

”Za vrijeme medobranja  košnice selim u Bjelovac, malo živopisno selo u okolini Bratunca. I to je sve! Nema velike nauke ni misterije”, kazat će kratko, dodajući kako njegove pčele godinama uspješno zaobilazi varoa, ali i sve druge pčelinje pošasti.

”Ne bih ja znao reći zbog čega i kako sam ovladao pčelinjom tehnologijom. Znam ih u dušu, kako dišu, šta vole, šta ne vole. Poput zaljubljene omladine su osjetljive. Mora se biti oprezan i nježan s njima”, kaže Džemil.

Dodaje i da se od pčelarstva može živjeti. Ako jedna godina podbaci, ne treba gubiti nadu ni dizati ruke od pčelarstva.

”Prošla je godina bila slabo rodna, mada se ja nikada ne žalim i sva dešavanja u životu prihvatam bogomdanim. Im'o sam oko 10 kilograma meda po košnici, ali zato sam pretprošle po košnici znao izvrcati po 45 kg. Nisam nezadovoljan  ni ovogodišnjim prinosima”, kaže Džemil.

(bhpcelar.com)