Direktorica Milk Land-a osvojila nagradu ”Snaga izvrsnosti” u sektoru poljoprivrede

Na dodjeli nagrada ”Snaga izvrsnosti” koju je organizovalo Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, između ostalih nagrada dodijeljena su priznanja i u sektoru poljoprivrede. U finalni izbor su ušle Devleta Pamukčić Mujabašić, Ruža Vlajković, Indira Omeragić, Sabina Zekić i Desanka Nikolić, Adela Vileš Bektaš, Ifeta Merjemić i Safeta Beganović te Rubina Džanović.

O važnosti podrške učešću žena u razvoju poljoprivrede govorila je Lejla Polimac Čizmo, specijalista za unapređenje socijalne inkluzije pri Sweden/USAID FARMA II projektu.

”FARMA II, projekat koji zajednički finansiraju USAID i Vlada Švedske, je razvio posebne programe podrške usmjerene na osnaživanje žena u poljoprivredi širom zemlje. Sve ove aktivnosti potiču žene da naprave skok, educiraju se, pokrenu posao i preuzmu odgovornost. Ponosno ističem da su jedna trećina sudionica u našim programima za razvoj poljoprivrede žene i vjerujem da će taj broj u budućnosti rasti”, kazala je Polimac Čizmo.

Za pobjednicu izbora proglašena je Devleta Pamukčić Mujabašić, direktorica poljoprivredne zadruge ”Milk Land”, koja radi sa kooperantima iz šire tuzlanske regije. Pamkučić je prepoznata po svom dugogodišnjem radu na podršci farmerima i kooperantima.

”Naša zadruga je pokrenuta na ljeto 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji. Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju, sa 45 registrovanih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo preko 15 hiljada litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih farmera i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera”, poručuje Pamukčić Mujabašić.

Ključ uspjeha njene zadruge leži u poštenom odnosu i saradnji sa svim proizvođačima u zajednici.

”Zadruga osigurava redovne naknade za naše kooperante, radimo sa svakim čovjekom da prepoznamo šta su njegove potrebe, na čemu trebamo raditi, educirati, kako unaprijediti njegove rezultate. I ne samo to, izuzetno je važno da farmeri obilaze velike pogone, odlaze na studijska putovanja, te saznaju više o praksama u Evropskoj uniji. Samo tako možemo rasti i biti konkurentni”, napominje Pamukčić Mujabašić.

scroll to top