Banjaluka dobila prvu urbanu tržnicu

Urbana tržnica Banjaluka

U banjalučkom naselju Nova Varoš sa radom je nedavno počela prva urbana tržnica, na kojoj će građani moći da kupe domaće proizvode.

Naime, razne vrste voća, povrća, domaćih sokova, džemova, orašastih plodova, sireva, kao i ostali domaći proizvodi biće dostupni građanima na nekoliko lokacija u gradu, jer sa radom počinju i urbane tržnice u naseljima Borik i Obilićevo.

Projekat “Urbane tržnice” grad Banjaluka realizuje u okviru projekta “EU4AGRI” – podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

Kako je ranije najavljeno iz Gradske uprave prodavci će besplatno koristiti ova prodajna mjesta tokom prvih 12 mjeseci, a dugoročno korištenje štandova biće omogućeno po povlaštenim uslovima, a ukupno deset mobilnih štandova postavljeno je u pet gradskih naselja i to: Boriku, Starčevici, Novoj Varoši, Lazarevu i Obilićevu.

Ove urbane tržnice sa domaćim proizvodima, imaju za cilj podržati lokalne proizvođače kako bi svoje domaće proizvode mogli da plasiraju stanovništvu.

Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da poljoprivreda veoma važna grana u EU, te kako je dodao zbog toga ulažu mnogo u poljoprivredu u BiH.

On je pohvalio domaće proizvode koji se proizvode u Bosni i Hercegovini, a poseban naglasak je stavio na kupus, šljivu, sir i pivo.

“Od kako je zaživio ovaj program, odnosno do 2020. godine, oko 30 miliona je izdvojeno u ove svrhe”, kazao je Satler, dodajući da mu je veoma drago što je grad Banjaluka podržao ovaj projekat.

“Pored Banjaluke u ovom projektu učestvuje još gradova, kao što je Trebinje, Gradiška i Teslić”, kazao je Satler.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da za sada na ovim tržnicama svoje proizvode izlaže 38 proizvođača.

“Mi za sada imamo 38 proizvođača, a u planu nam je da ih bude preko tri stotine. Očekujemo da ove urbane tržnice u gradu zažive na proljeće”, kazao je Stanivuković.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top