Avokado – jedna od najzdravijih namirnica

Zbog svog sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein.

Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju nivo holesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg) i kalija te dobar izvor kalcija (12 mg) i magnezija (30 mg). Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg), niacina (1,74 mg) i vitamina E (2 mg). Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg.

Koji su zdravstveni benefiti avokada?

Kad govorimo o kaliju, prva asocijacija će uvijek biti banane. No, avokado na istoj količini ima 40% više kalija od banane. Studije potvrđuju da je visok unos kalija povezan sa sniženim krvnim pritiskom, glavnim uzročnikom srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.

Istovremeno, avokado je bogat monozasićenim masnim kiselinama (kao i maslinovo ulje) koje su zaslužne za zdravlje srca i krvožilnog sistema. Dodatno, avokado snižava nivo holesterola i triglicerida, lošeg LDL kolesterola te povećava nivo HDL “dobrog holesterola”. Sveukupno, studije pokazuju da su ljudi koji redovito konzumiraju avokado, prosječno zdraviji od onih koji nemaju avokado redovito na meniju.

scroll to top