Alergija i intolerancija na gluten nisu isto

Dolaskom ljepšeg vremena veliki broj ljudi se žali na osjećaj umora čiji uzrok najčešće ne umiju da objasne. Nutricionistkinja Ana Banduka Todorović objašnjava koliko hrana koju unosimo može da utiče na to i da li je gluten uzročnik hroničnog umora.

Gluten je protein iz određenih žitarica i može da utiče na osjećaj hroničnog umora i lošeg raspoloženja, međutim to ne važi za svakoga, naglašava Ana Banduka Todorović.

“Ukoliko ljudi posumnjaju, mogu da probaju da ga jedno vrijeme isključe iz ishrane i vide da li su imali koristi od toga”, dodaje nutricionistkinja.

Protein iz žitarica kao što su pšenica, ovas, ječam, raž, ukoliko smo intolerantni na njega izaziva osećaj umora, ali se prvenstveno odražava na naš digestivni trakt u smislu nadutosti, a kod određenih ljudi može da se razvije i neka vrsta anksioznosti i nervoze, objašnjava Todorovićeva.

Alergija i intolerancija na gluten nisu isto

Do postavljanja dijagnoze da postoji alergija na gluten se dolazi analizom krvi na prisustvo antitijela i biopsijom sluznice tankog creva. Manje invazivan uticaj glutena je intolerancija, što nije prava alergija, ali utiče na energetskom nivou.

Poslije isključivanja visokoglutenskih namirnica, u prvom redu pšenice, ovsa, raži i ječama, ali i mnogih industrijskih proizvoda koji u sebi sadrže gluten, već nakon par dana nekonzumiranja tih namirnica ukoliko smo intolerantni, osjećaćemo se bolje.

“Ljudi često imaju taj problem i usljed njega organizam teže apsorbuje minerale i vitamine, pa se može pojaviti anemija, a anemija je upravo, uzrok umora”, napominje nutricionistkinja.

Ne sadrže sve žitarice gluten

Zamjena za proizvode koji u sebi sadrže gluten je u prvom redu heljda, pirinač, kukuruz, kinoa, proso, orašasto voće i sitne sjemenke. Na tržištu postoje i bezglutenska brašna i proizvodi, tako da više nije tako teško snaći se i riješiti problem, ističe nutricionistkinja.

Ukoliko smo pouzdano utvrdili da nam gluten smeta, jedno vrijeme ga treba potpuno izbaciti iz ishrane, koristiti namirnice koje ga ne sadrže i koristiti dosta povrća, orašaste plodove, voće, meso, ribu, jaja – sve ono što daje sitost, ali i opskrbljuje organizam vitaminima i mineralima i daje energiju za svakodnevno nesmetano funkcionisanje.

“Pogotovo ženska populacija koja ima problem sa štitnom žlijezdom, preporuka je kod te dijagnoze da se jedno vrijeme potpuno redukuje gluten iz ishrane”, naglašava Ana Banduka Todorović.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top