Prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini pojavila se nova biljka zvana gorka dinja ili karela. Riječ je zapravo o povrću koje nalikuje na krastavce, hrapave je površine i gorkog okusa. Raste kao loza s dugim listovima, a cvjetovi su joj žuti. Mladi plod je zelen, a kada je zreo bude narandžaste boje. Svi dijelovi biljke, izuzev sjemenki su jestivi.

Kako se konzumira?

Gorka dinja može se jesti kao povrće na način da se dužinom razreže, očiste se sjemenke (kao kod tikve) i može se konzumirati. Najbolje je, preporučuju uzgajivači ove dinje, pojesti po jedno parče na prazan stomak. U nekim zemljama svijeta, poput Indije priprema se kao jelo od povrća, a može se konzumirati i kao cijeđeni sok.

Za šta je dobra gorka dinja?

Ono što je najzanimljive za ovo povrće jesu zdravstvena svojstva. Naime, kako je od ranije poznato, gorka dinja snižava šećer u krvi, jača imunitet i reguliše probavu, a nerijetko se kaže da pomaže i u liječenju kancera.

Napomena: Gorka dinja je zaista gorka, stoga se ne iznenadite kada probate.

(Teglica.ba)