Jaja su oduvijek smatrana jednom od najzdravijih namirnica.
Naime, dobar su oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sistem koji se bori protiv virusa i infekcija.
Mnogi tvrde kako svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ali to nije istina. Ova namirnica je puna proteina i doprinosi dobrom zdravlju.
Ipak, stručnjaci upozoravaju da jaje ponekad može biti dom opasne bakterije. Ako je bjelance poprimilo nijansu perle ili ružičaste boje, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci.
Promjena u boji, pa čak i teško primjetna, može značiti da je riječ o pokvarenoj namirnici zbog bakterije Pseudomonas, koja je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom.
Svježe jaje ima čvrsto i konzistentno žumance te gusto bjelance, a kako vrijeme prolazi bjelance gubi viskoznost i razliva se. Inače, pomenuta bakterija stvara pigment u bjelancetu i ako primijetite da bjelance nema poznatu nijansu – bacite ga, savjetuju stručnjaci.