Sastojci:
100 g maslaca,
1 jaje,
150 g kiselog vrhnja,
100 g jogurta,
150 g brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
so i biber (na vrh noža),
1 kašičica kima,
100 g izrendanog žutog sira,
4 struka mladog luka (zeleni dio),
1 kašika peršuna,
1 kašika, ulja.
Priprema:
1. Dobro umutiti jaje, maslac (sobne temperature), jogurt i vrhnje. Dodati mješavinu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i kima pa promiješati. Masi dodati i proprženi luk, isjeckani peršun, so, biber i žuti sir.
2. Sve dobro promiješati, sipati u kalupe za mafine podmazane uljem i peći u rerni na 180 stepeni oko 18-20 minuta.
3. Pečene mafine ostaviti u kalupima da odstoje pet minuta, izvaditi ih i poslužiti tople ili hladne uz jogurt, sir ili omiljenu salatu.
Savjet: Luk oprati, sitno isjeckati i malo propržiti na ulju. Ostaviti da se ohladi, a zatim pomiješati s ostalim namirnicama.
(Kuharica)