Prije pripremanja jela mnogi imaju naviku da peru namirnice koje će se naći u njihovom obroku. Međutim, koliko je ispravna ta navika.
Neka hrana se ne bi trebala prati prije kuhanja, jer bi tako izazvali više štete nego koristi. U nastavku donosimo vam pet namirnica koje ne biste trebali prati prije pripremanja jela.
Piletina
Da li obično perete piletinu u sudoperu prije kuhanja? Ako je tako, možda je vrijeme da napustite ovu naviku. Ne samo da ne uklanja bakterije ili patogene iz vaše hrane, već može povećati rizik od kontaminacije.
“Pranjem sirove piletine u sudoperu, vjerovatno ćete proširiti bakterije po cijeloj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su radne ploče, prskanjem i kapanjem”, kaže Eric Sieden, direktor nutricionističkih službi za Glen Cove.
Jedini istinski efikasan način da se riješite bakterija je kuhanje, a pravilo se uvijek odnosi i na sirovu ribu i drugo meso.
Crveno meso
Pored toga što je jednako opasno kao pranje piletine, u smislu širenja bakterija, vi zapravo dodajete vlagu mesu kada ga perete.
“Dodana vlaga tokom pranja stvoriće paru koja će također uticati na ukus”, upozorava Siden.
Dakle, ako tražite savršen mesni obrok, držite vodu podalje. Ako planirate marinirati meso, kao što savjetuje USDA, držite ga u frižideru i uvijek vodite računa da spriječite unakrsnu kontaminaciju tekućinom u kojoj je meso bilo.
Gljive
Poput mesa, gljive se zapravo mogu promijeniti u smislu okusa i konzistencije ako su predugo u kontaktu s vodom, navodi Bon Appetit. To ih ne čini opasnima, osim ako površine na kojima se čiste ili u blizini nisu kontaminirane, ali prema Sieden-u, većina kuhara će vam reći da nikada ne potapate ili perete gljive da biste ih očistili, već ih obrišete vlažnim papirnim ubrusom jer upijaju vodu poput spužve. Gljive su izuzetno upijajuće, pa ih spriječite da postanu vlažne i gumene u posudi tako što ćete ih oprati laganom rukom.
Jaja
Iako to nije previše uobičajeno, neki ljudi mogu razmisliti o tome da peru jaja prije nego što ih upotrebe. Na kraju krajeva, oni izlaze iz pilića, padaju na ko zna koju površinu. Ali ne treba da brinete, sva komercijalno prodana jaja se čiste sapunom i toplom vodom, tako da su ljuske, uglavnom, savršeno čiste. USDA kaže da je prirodna zaštitna prevlaka koja se uklanja sa jajeta u ovom procesu zamijenjena laganim premazom mineralnog ulja, koji štiti jaje. I dalje uvijek trebate kuhati jaja dok se žumanjci ne stegnu kako biste spriječili trovanje hranom salmonelom ili drugim bakterijama koje bi mogle biti unutar ljuske.
Pasta
Od tjestenine će vam rijetko biti muka, ali postoji još jedan razlog zašto je nikada ne treba ispirati. Mnogi ljudi ispiru tjesteninu nakon kuhanja, što je velika greška ako želite da imate najbolje moguće jelo. Ispiranje tjestenine služi samo za ispiranje škroba s nje, što otežava prianjanje umaka. Žitarice poput pirinča ili kinoe, međutim, uvijek treba oprati vodom samo prije nego što ih počnete kuhati, kako bi dobili pravi ukus i konzistenciju. Pobrinite se da izbjegnete ove greške u kuhanju koje zapravo mogu učiniti vašu hranu neukusnom.
(Izvor: Klix.ba)