Sastojci:
1 vezica blitve
4 krompira
2 kašikice soli
1 dcl maslinovog ulja
bijeli luk
peršun
1/2 kašikice vegete
Priprema:
Blitvu dobro oprati u hladnoj vodi, odvojiti korijen od listova i narezati na manje komade. Krompir oguliti i narezati na manje kockice.
U manjoj šerpi prokuhati vodu za kuhanje krompira i dodati kašikicu soli. Krompir kuhati oko 15 minuta (zavisno o veličini kockica).
U većoj šerpi prokuhati vodu i dodati kašikicu soli. Dodati korijen blitve i kuhati ga 10 minuta, zatim dodati listove i kuhati još 5 minuta.
Dok se krompir i blitva kuhaju, u posudu za posluživanje dodati maslinovo ulje, sitno narezani bijeli luk i peršun, te vegetu.
Krompir i blitvu ocijediti te prebaciti u posudu za posluživanje. Dobro promiješati i ostaviti par minuta da se okusi ujedine. Poslužiti toplo.