Čili papričice su bogate antioksidansima koji štite nervni sistem i vid, u kombinaciji sa čokoladom snižavaju šećer u krvi i podstiču varenje.
Podstiču lučenje želudačnih sokova, varenje i ubrzavaju metabolizam.
Sastojci kao što je kapsaicin u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva, pa pomažu u jačanju imunološkog sistema.
Zahvaljujući vitaminu K2 (menahinon), čili pomaže u zarastanju rana, odnosno igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi.
Takođe se vjeruje da vitamin K2 štiti srce i krvne sudove, sprječavajući razvoj ateroskleroze. Ljute paprike se često sade u teglama na terasi i bašti ili ih možete kupiti na pijaci.
Dobro su osušene, čak i zamrznute, i nije ih potrebno odmrzavati da bi se koristile tokom kuhanja. Zbog pikantnosti se jedu u malim količinama, a višak možete sačuvati i iskoristiti uz neki drugi obrok. Odlično se slažu uz variva, jela od povrća i meso.
Ako volite punije ukuse, umjesto bibera i drugih začina dodajte čili. Dobro ide uz čokoladu. Otopite crnu čokoladu i dodajte čili. Jedite takav desert u umjerenim količinama nakon obroka.
Pomaže u snižavanju šećera u krvi i podstiče varenje i gubitak težine.
(Izvor: Nezavisne novine)