Ova čudesna biljka raste svuda: po stijenama, zidovima, krovovima, kući u saksijama. Čuvarkuća ne traži mnogo (samo dovoljno sunca), a pruža dosta.
Poznato je koliko je čuvarkuća djelotvorna za razne kožne probleme, međutim, rijetko ko zna da je vrlo efikasna i kada se jede. Rezultati će šokirati i ljekare.
Osim što je čuvarkuća dobra za imunitet, njeni svježe zdrobljeni listovi ili svježe iscijeđen sok blagotvorno djeluju na čireve, bradavice, rane i opekotine, sunčeve pjege, kurje oči, kao i na bolna mjesta nastala od gihta ili uboda insekta.
Evo šta se događa ako čuvarkuću umjesto obloga pojedemo.
Pokazalo se da je čuvarkuća naročito djelotvorna ako se kombinuje s medom. Ova kombinacija odlična je za jačanje imuniteta, lošeg varenja, cista, a posebno je dobra za zatvor.
500 grama meda pomiješajte sa 300 grama isjeckanih svježih listova čuvarkuće, preručite u teglu, poklopite, zamotajte u foliju i držite u frižideru. Uzimajte kašiku svakog jutra pola sata prije doručka i kafe, a preporučuje se da pola sata nakon ovog eliksira ne jedete i ne pijete apsolutno ništa.
Pored toga, ova sjajna mješavina podstiče i izbacivanje otrova iz organizma.
Podrazumijeva se – kao i kod ostalih alternativnih lijekova, prije konzumiranja treba se konsultovati sa odabranim ljekarom.