Da li ste znali da kakao ima moć da ublaži simptome akutnog i hroničnog kašlja?
Tako je pokazalo ispitivanje naučnika u koje je bilo uključeno 300 osoba sa upornim kašljem. Istraživači su im dvaput dnevno, tokom dvije nedelje, davali teobromin, supstancu iz kakaa. Čak 60 odsto pacijenata je poslije eksperimenta prijavilo znatan stepen poboljšanja i smirivanja kašlja.
I prethodna istraživanja su ukazala na to da teobromin parališe refleks kašljanja. Ovaj sastojak se osim u kakao prahu, nalazi i u crnoj i mliječnoj čokoladi, pa kašalj može da se suzbije pomoću jedne do dve štangle dnevno.
Sastojci
- 1 velika kašika kakao praha
- 1 velika kašika smeđeg šećera (ili med)
- 1/3 šolje mlijeka
- Voda
Priprema
Stavite vodu da provri. Odlijte dio u šolju, a u džezvu sipajte kafenu kašiku kakaa. Odmah će početi da pjeni, te prelijte preostalom vodom – kao kada spremate tursku kafu. Čim ponovo zapjeni, sklonite sa vatre.
Dodajte smeđi šećer ili med (dovoljna je kafena kašika, ali ako želite slađe, možete dodati i više) i promješajte. Dodajte malo mlijeka i uživajte.