Hurme imaju širok spektar zdravstvenih benefita, a smatraju se i najzdravijim voćem! U nastavku vam navodimo pet razloga da ih uvrstite u ishranu.
Ovo ukusno voće potiče iz regije koje se proteže između Egipta i jugozapadne Azije, a hiljadama godina bile su osnovna hrana Bliskog Istoka. Idealna su zamjena za slatkiše, ali to nije sve… Evo zašto bi trebalo da se nađu na vašem meniju…
Bogate hranljivim materijama
Tri hurme obezbeđuju oko 200 kalorija i 54 grama ugljenih hidrata sa oko 5 grama vlakana. Uključuju vitamine B, vitamin K, kalcijum, željezo, magnezijum, kalijum, cink i mangan.
Hurme i antioksidanti
Osim sadržaja vitamina i minerala, hurme su bogate antioksidantima. Odličan su izvor prirodnih antioksidanata, koji se mogu koristiti za suzbijanje bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Hurme takođe sadrže antiinflamatorna i antimikrobna jedinjenja, što znači da igraju ulogu u borbi protiv zaraznih bolesti. Takođe imaju anti-gljivična svojstva, piše Health.
Hurme su prirodno slatke
Mnogi smatraju da su hurme suho voće, ali su zapravo svježe voće. Pošto su neprerađene, šećer se prirodno pojavljuje.
Hurme i zdravlje probave
Prema istraživanjima tri hurme obezbeđuju oko 18% dnevnog unosa vlakana, koja podržavaju dobru probavnu funkciju.
Snižavaju holesterol
Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL, neželjenog holesterola u tijelu. Odlična su hrana za one koji imaju visok holesterol, a koji kasnije može da dovede do masnih naslaga i brojnih kardiovaskularnih problema.