Zimska musaka: Recept za sočni složenac od kiselog kupusa i pancete

U sezoni kiselog kupusa Nijemci i Francuzi se mahom bacaju na pripremu složenaca od krompira u koje, ovisno o ukusu dodaju i kobasice i špek, ili pak poriluk.

Bavarci vole dodati jabuku koja daje sočnost, čak i podliti složenac njenim sokom, a na sjeveru Francuske, u Alsaceu se u receptima igraju vinom i senfom. Zimsku musaku možete „pojačati“ i mješavinom kiselog vrhnja i jaja te prema želji, ribanog sira kojom prelijte složenac, piše Pun Kufer

Sastojci za složenac od kupusa i krumpira:

500 g kiselog kupusa
1 kg krumpira
1 manja glavica luka
2 kobasice
150 g špeka
1 list lovora
1 jabuka
2,5 dl povrtnog ili mesnog temeljca

Priprema:

1. Krompire skuhajte u kori i kad se ohlade narežite ih na ploške.

2. Narežite luk pa ga popržite na tavi dok ne postane staklast. Dodajte i narezani špek i nakon par minuta jabuku narezanu na kockice, kobasice narezane na ploške i lovorov list. Podlijte s 1,5 dl temeljca i pirjajte oko dvadeset minuta, prema potrebi dodajući vode. Posolite i popaprite prema ukusu.

3. U nauljenu posudu za pečenje stavite ploške krompira pa rasporedite kupus s mesom te na vrh složite krompir. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa pa prelijte preostalim temeljcem i pecite još oko 20 minuta. Ostavite da se hladi 10-15 minuta prije posluživanja.

scroll to top