Kako da vam se crni luk nikada ne pokvari

Često kupujemo luk u velikim količinama, jer nam treba za mnoga jela.

U velikim domaćinstvima, ove zalihe će vjerovatno biti iscrpljene prije nego što to uočite, jer većina jela poput tjestenine ili prženja koristi najmanje jedan ili dva luka. Ali šta ako živite sami ili samo sa svojim partnerom? Tada često završite sa mekanim lukom koji možete baciti.

Evo kako možete da čuvate svoj luk mjesecima. Luk nikada više neće završiti u kanti sa ovim trikom.

Pravilno skladištenje luka

Luk se obično čuva izvan frižidera na hladnom, tamnom mjestu. Na primjer, fioka ili ostava je savršeno mjesto. Ako stavite luk u frižider, on će postati mekan i brzo će početi da buđa. Ali šta ako vam treba samo pola luka? Pokušali smo da sačuvamo drugu polovinu luka u frižideru da bismo ga upotrijebili sljedećeg dana, ali najčešće na kraju ipak završi u kanti. Dakle, šta je rješenje za ovaj problem?

Zamrzavanje

Trik? Zamrzavanje vašeg luka! Iako im frižider ne čini mnogo dobrog, možete ih savršeno zamrznuti. Sada, ne preporučujemo da stavljate cijeli luk u zamrzivač. Narežite ih, stavite u vreću koja se može ponovo zatvoriti i moći ćete da ih držite u zamrzivaču do šest mjeseci. Narežite luk i stavite komade u vreću za zamrzavanje.

Pokušajte da izbacite što više vazduha iz kese prije nego što je zatvorite. Takođe, pokušajte da podijelite komade luka preko vreće što je više moguće, tako da imate jedan sloj luka. Ovako zamrznite kesu i iskoristite luk u roku od šest mjeseci.

Jedna mana smrznutog luka: na kraju su malo vodenasti. To znači da je luk iz zamrzivača pogodniji za sosove, supe i čorbe nego za recepte gdje se jede sirov ili karamelizovan.

scroll to top