Da li ste se nekad zapitali jesu li kokice zdrave? Odgovor je: Jesu, zdrave su. Ovo su njihove dobre strane.
Savršena zdrava grickalica
Ako se odlučite za kokice bez masnoće, a ne one s maslacem i ne one iz mikrovalne pećnice, bit će zadovoljni saznanjem da ste izabrali savršenu zdravu grickalicu.
Imaju malo kalorija
Najzdravija vrsta kokica je ona “ispržena” na zraku. Jedno istraživanje otkrilo je da srednje i male kokice koje kupite u kinu imaju 1.200 kalorija i oko 60 grama masnoća.
Zdravije od voća i povrća
Prema analizi časopisa Antioxidants iz 2019. godine, kokice su pune polifenola koji se ponašaju kao antioksidansi i smanjuju upalu. Polifenola ima i u voću i u povrću, ali kako kokice sadrže manje vode od voća i povrća, tako je u njima veća koncentracija polifenola.
Ipak, kokice nemaju mnogo drugih vitamina i nutrijenata koje sadrže voće i povrće pa ih nemojte izbaciti iz svoje prehrane u korist kokica.
Pomažu u borbi s rakom
Jedna od mnogih supermoći polifenola u kokicama je to što imaju sposobnost blokiranja enzima koji su potrebni za rast raka. Prema onome što kažu u Američkom institutu za istraživanje raka, oni reguliraju širenje stanica raka.
Kako mogu pomoći u sprječavanju upale i nakupljanja plaka na zubima, hrana bogata polifenolima mogla bi pomoći i u prevencijji kardiovaskularnih bolesti.
Cijelo zrno
Kokice su grickalica koje se sto posto sastoji od neprerađenog cijelog zrna žitarice. Jedna porcija kokica sadrži oko 70 posto dnevnih potreba za cjelozrnatim žitaricama. Jedući kokice unijet ćete vlakna koja su potrebna probavi bez ikakvog truda.
Sadrže više željeza od špinata
Ne mnogo, ali je istina da u kokicama ima više željeza nego u špinatu. Kokice sadrže 0,9 miligrama željeza dok jedna šoljica sirovog špinata sadrži 0,8 miligrama.
Čini se da je razlika mala, ali odrastao muškarac treba 8 miligrama željeza dnevno. Odrasloj ženi potrebno je 18 milograma dnevno, zbog gubitka krvi tokom mjesečnice. Gotovo deset posto žena nema dovoljno željeza u krvi. Zato, izgrickajte svoju dnevnu dozu željeza.